MADRID TIP 5: TOLEDO

Je zult je misschien afvragen wat Toledo doet in een top 10 voor Madrid. Toledo is toch een geheel andere stad? Dat klopt helemaal, maar deze steden zijn op twee verschillende manieren met elkaar verbonden. Ten eerste wordt Toledo vaak in combinatie met Madrid bezocht. Vanuit Madrid kun je gemakkelijk Toledo in één dag doen. De tweede connectie is dat Toledo tot 1561 de hoofdstad van Spanje was (met een korte onderbreking) en dat koning Filips II daarna van Madrid de nieuwe hoofdstad maakte. Madrid was tot dat moment slechts een klein stadje en Toledo was de belangrijkste stad van het land. Op het moment dat de koning voorgoed naar Madrid verhuisde werd Toledo gedegradeerd tot een provinciestad en begon Madrid aan haar groei tot de miljoenenstad die het tegenwoordig is. Je kunt dus simpelweg zeggen dat Madrid verder ging waar Toledo ophield.

Het grote verschil tussen Madrid en Toledo is dan ook dat waar je in Madrid vrijwel tevergeefs zult zoeken naar middeleeuwse straatjes en gebouwen, je die in Toledo wel volop aan zult treffen. De praktisch onneembare vesting van Toledo herbergt een enorme historie die vele eeuwen beslaat. Men zegt daarom niet voor niets dat Toledo het ontbrekende stuk van Madrid is. Ik moet wel oppassen dat ik beide steden niet tekort doe in dit verhaal. Toledo is niet doodgebloed op het moment dat Madrid de rol van hoofdstad overnam en Madrid kent ook zeker wel wat historie van voor de zestiende eeuw. Alleen is daar bijna niets meer van zichtbaar.

Toledo binnenstad

Dit is Toledo

Toledo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Toledo. De stad ligt op ongeveer zeventig kilometer ten zuidwesten van Madrid en telt tegenwoordig ruim tachtigduizend inwoners. Toledo is gebouwd op een heuvel die aan de rivier de Taag ligt. De combinatie van de rivier, de heuvel en de fortificaties maakten van Toledo een lastig aan te vallen stad. Tegenwoordig bestaat Toledo uit een groter gebied dan het door stadsmuren en poorten omringde deel. In modern Toledo woont nu ongeveer een derde van het totale aantal inwoners. Voor toeristen is dat deel van de stad eigenlijk niet of amper de moeite waard. Er zijn eigenlijk twee bouwwerken buiten de historische binnenstad die wel interessant zijn voor toeristen en dat zijn het in 1919 gebouwde station dat geheel in Neo-Mudéjarstijl gebouwd is en het Hospital de Tavera. Dit museum was in de zestiende eeuw oorspronkelijk gebouwd als een ziekenhuis voor de armen. De buitenkant is geïnspireerd op het koninklijke paleis Escorial.

De binnenstad van Toledo is van dermate historische waarde dat de stad in 1940 een vermelding kreeg op de lijst van historisch-culturele plaatsen. In 1986 kreeg de gehele historische binnenstad van Toledo een vermelding op de bekende Werelderfgoedlijst van UNESCO. Toledo werd onder inschrijfnummer 379 aan deze lijst toegevoegd vanwege de brede variantie aan goed bewaard gebleven middeleeuwse bouwwerken. Deze vermelding zorgt ervoor dat Toledo ook veel bezoekers van buiten Europa aantrekt. Met name Chinese en Japanse toeristen zijn geneigd om vooral plekken te bezoeken die op de Werelderfgoedlijst staan.

Toledo

Drie geloven

Toledo is een stad waar lange tijd drie geloven in verdraagzaamheid naast elkaar leefden. Hiermee was de stad een voorbeeld voor veel andere steden vroeger en misschien ook wel tegenwoordig. Is het samen leven door mensen met verschillende achtergronden en religies op dit moment niet heel erg actueel? In Toledo vind je dan ook overblijfselen van drie belangrijke wereldreligies: het Christendom, het Jodendom en de Islam. De andere twee grote religies, het hindoeïsme en het boeddhisme, kennen van oudsher weinig volgelingen in Europa. Deze twee geloven hebben dan ook amper of geen invloed gehad op het vroegere en het hedendaagse leven in Toledo.

De aanwezigheid van de eerder genoemde religies heeft gezorgd voor een ruime aanwezigheid van geloofsgebouwen zoals kerken, synagogen en moskeeën. In het geval van de moskeeën moet wel gezegd worden dat deze grotendeels gesloopt zijn nadat de Moren uit het land verjaagd zijn of dat ze omgebouwd zijn tot kerken. Een voorbeeld hiervan is de Mezquita del Cristo de la Luz. Dit gebouw is in 999 als moskee gebouwd. Wat opmerkelijk is, is dat het oorspronkelijke gebouw er nog staat inclusief de typisch Moorse stijlelementen. De moskee is door middel van muurschilderingen en een hangend beeld van Jezus Christus aan het kruis omgeturnd tot een katholieke kerk. De rest van de stijlelementen zijn grotendeels intact gebleven.

Bezienswaardigheden in Toledo

Toledo telt een groot aantal bezienswaardigheden. Het zal niemand lukken om alles in één dag te bezoeken, dus als je slechts één dag naar Toledo gaat dan zul je keuzes moeten maken. Dat komt vooral omdat de meeste bezienswaardigheden en musea pas om 10:00 uur opengaan en aan het einde van de middag weer sluiten. Als je gemiddeld een uur per bezienswaardigheid rekent, tussendoor nog een keer luncht en je tussentijds moet verplaatsen binnen de stad dan is de rekensom heel simpel: je moet blij zijn als je zes bezienswaardigheden kunt bezoeken en een paar anderen aan de buitenkant kunt bewonderen.

Dit zijn wat ons betreft de grootste bezienswaardigheden in Toledo:
• Het Alcázar. Dit paleis torent boven de bebouwing uit en is tegenwoordig ingericht als een boeiend museum over wapens en de vroegere koninklijke legers.
• De Kathedraal van Toledo. Deze middeleeuwse kathedraal is één van de grootste en meest belangrijke gotische kerken van Spanje.
• Hospital de Tavera. In dit vroegere hospitaal is één van de oudste apotheken te zien die in goede staat overgebleven is.
• Mezquita Cristo de la Luz. Deze voormalige moskee is zonder al te grote aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp omgebouwd tot katholieke kerk.
• Museo del Greco. Het voormalige huis van de voormalige kunstschilder Domenikos Theotokopoules (beter bekend als El Greco) is tegenwoordig een museum waar je enkele schilderwerken van El Greco maar vooral ook van zijn leerlingen en vrienden te zien.
• Iglesiá de Santo Tomé. Een kleine kerk die vooral bekend is vanwege het schilderij El Entierro del Conde de Orgaz van El Greco dat in het voorportaal te bewonderen is.
• Puerto Bisagra. Dit is één van de mooiste stadspoorten die Toledo kent.
• Het panorama van Toledo. Aan de zuidkant van Toledo heb je een panoramapunt dat een prachtig uitzicht op de historische stad Toledo en de Taag biedt. Erheen wandelen kost veel tijd, daarom gebruiken toeristen vooral de hop-on-hop-off-bus of het toeristentreintje om hier te komen.
• Sinagoga de Santa María la Blanca. Deze synagoge is in 1180 gebouwd en 211 jaar later onteigend waarna het een kerk werd. Het interieur heeft duidelijke overeenkomsten met de Mezquita in Cordoba.

Naast bovengenoemd lijstje zijn er nog voldoende andere kerken, musea en andere bezienswaardigheden in Toledo te vinden. Uitgebreide beschrijvingen van deze highlights van Toledo vind je op deze twee webpagina’s:

Toledo voor beginners: de bezienswaardigheden van Toledo
Toledo voor beginners: de musea van Toledo

Hop on, hop off in Toledo

Er zijn twee manieren om een rondrit door Toledo te maken. De eerste is door middel van het toeristentreintje dat vanaf Plaza de Zocodover vertrekt. Deze maakt een rondje van pakweg vijftig minuten die vooral rondom Toledo gemaakt wordt. Daarbij wordt er een stop gemaakt bij het panoramapunt waarvandaan je een prachtig uitzicht op de oude stad Toledo hebt. Met de hop-on-hop-off bus heb je hetzelfde uitzicht, maar rijd je er comfortabeler naartoe. Daarnaast maakt deze bus een groter rondje en kun je in totaal op tien verschillende plekken uitstappen en ook weer instappen. Tijdens de geldigheid van je ticket kun je dat zo vaak doen als je wilt. Een ideale manier om bijvoorbeeld Toledo bij daglicht en tijdens een avondtour te bewonderen.

Je kunt je tickets voor de Toledo hop-on-hop-off bus vooraf via internet kopen.

Hop on, hop off in Toledo

Toledo vanuit Madrid bezoeken

Zoals in de introductietekst geschreven kun je gemakkelijk vanuit Madrid naar Toledo reizen. De vrij korte afstand en de daardoor ook vrij korte reistijd maken het eenvoudig om eventjes Toledo te doen vanuit Madrid of om beide bestemmingen in één vakantie te combineren. De afstand bedraagt ongeveer zeventig kilometer. Met de bus of taxi doe je er bij normale verkeersomstandigheden ongeveer een uur over om van centrum naar centrum te reizen. Met de hogesnelheidstrein (AVE) duurt de rit van station naar station slechts 33 minuten. Deze manier van reizen is vooral ideaal als je het combineert met de hop-on-hop-off bus van Toledo. Die stopt immers ook bij het station van Toledo en wacht vaak eventjes op de passagiers die uit de trein stappen.

Kaartjes voor de trein koop je op treinstation Atoche in Madrid of online via de website van Renfe. Dit is de officiële website van de treinmaatschappij. Je kunt de kaartjes ook via derde partijen kopen, maar dan betaal je vaak een handlingfee die nog hoger kunnen zijn dan de treinkaartjes zelf.

Toledo vanuit Madrid bezoeken

Een vrij gemakkelijke manier is om een georganiseerde busreis van Madrid naar Toledo te boeken. Er zijn verschillende partijen die dit soort reizen aanbieden. De vertrekplaats is vrijwel altijd een centraal gelegen en goed bereikbare plek in het centrum van Madrid. Sommige tours duren een halve dag en dan is het vooral het vervoer dat inbegrepen is. Voor de rest heb je dan meestal volledige vrijheid in Toledo. Je hebt ook excursies naar Toledo waarbij een wandeling met gids, entree tot diverse attracties en vaak ook de lunch inbegrepen zijn. Als je kijkt naar hoeveel er te zien en te doen is in Toledo dan is dit wat wij aan zouden raden als je een georganiseerde busreis wilt maken.

ALLES OVER DE DAGTOCHT VANUIT MADRID NAAR TOLEDO
en boek direct online

Overnachten in Toledo

Eerlijk gezegd vinden we dat de stad Toledo meer dan één dag verdient. Hoewel je prima de stad op één dag kunt verkennen (lees het verhaal ‘Toledo in één dag‘ maar eens) biedt het je meer rust als je er twee of zelfs drie dagen voor uittrekt. Dan kun je ook meer bezienswaardigheden in Toledo bezoeken dan wanneer je alles in één dag propt. Je moet echter wel de mogelijkheid hebben om meer dan een dag aan Toledo te besteden.

Het aanbod aan hotels en andere accommodaties in Toledo is vrij groot. De prijzen kunnen aardig uiteenlopen, zeker tussen de accommodaties onderling, maar ook tussen verschillende data en tussen de verschillende boekingssites. Soms heeft een bepaalde site een betere deal voor een bepaald hotel waardoor ze bepaalde hotelkamers met kortingen die oplopen tot tientallen procenten kunnen verkopen. Door de prijzen van hotels in Toledo te vergelijken via Trivago voorkom je dat je teveel betaalt voor jouw verblijf in Toledo.