MADRID TIP 7: ETEN & DRINKEN

Bij een stad als Madrid hoort lekker eten en drinken. De Spaanse keuken en de lokale eetgewoontes zijn een waar paradijs voor mensen die enigszins Bourgondisch ingesteld zijn. Wie niet oppast die komt een kilootje zwaarder thuis na een stedentrip naar Madrid. Als je in Madrid gaat eten dan zul je veelal dezelfde gerechten en eetgewoontes zien die je elders in Spanje ook ziet. Daarnaast kun je in een wereldstad zoals Madrid ook kiezen uit ene vrij groot aantal buitenlandse keukens. Italiaans, Amerikaans (hamburgers) en uiteenlopende Aziatische keukens doen het ook in Madrid goed.

Natuurlijk heeft ook Madrid wel zijn eigen eetgewoontes en gerechten. Zo eet men regelmatig churros met chocolade als ontbijt (hoewel deze zoete lekkernij ieder moment van de dag gegeten kan worden). Populaire churrerías in Madrid zijn Chocolatería San Gines en Valor. Als je kijkt naar de lunch dan eten Madrilenen graag broodjes. Dit verklaart meteen de populariteit van de keten 100 Montaditos in een stad van Madrid. Iets wat typisch Madrileens is is een broodje met gefrituurde inktvisringen. Erg lekker vinden we zelf.

Bocata de Calamares

Voor het avondeten geldt dat Madrilenen net als andere Spanjaarden pas laat aan tafel gaan, ook als ze kinderen hebben. Meestal wordt er voor een uur of negen ’s avonds niet gedineerd. Restaurants die zich vooral op locals richten openen hun deuren vaak ook niet voor een uur of acht. Wie voor die tijd al een keer trek heeft die stilt die trek met een tapa bij een drankje aan het einde van de middag of wie van zoet houdt die neemt een ijsje of een portie churros tussendoor.

Als je kijkt naar wat men ’s avonds eet dan zijn er drie soorten gerechten die je in Madrid geregeld voorbij ziet komen. Madrilenen zijn bijvoorbeeld dol op soep. Erg populair is ‘sopa de ayo’ oftewel knoflooksoep. Omdat de winters relatief koel zijn zie je in Madrid ook vrij vaak stoofpotten op het menu staan. Cocido is een typisch Madrileense stoofschotel waar varkensvlees, kip, bloedworst en kikkererwten de hoofdingrediënten zijn. Als je dit op een menukaart ziet staan moet je het zeker eens proberen. Madrilenen houden ook van gegrild vlees. Daarom zie je redelijk wat ‘asodores’ in Madrid. Dit zijn grillrestaurants waar stukken vlees boven houtskool gegrild worden. Een absolute must-do voor vleesliefhebbers! De mooiste stukken vlees zijn meestal alleen te bestellen voor twee personen (of soms nog meer).

San Gines

Drinken

Spanjaarden beginnen de dag graag met koffie. Dat is vooral de sterkere variant die wij als espresso kennen. Een grotere koffie wordt Cafe Americano genoemd en die wordt vooral door toeristen gedronken. Gedurende de dag zijn koffie, maar vooral mineraalwater (met of zonder prik) en limonades populair. Chocolademelk kan de gemiddelde Madrileen ook wel bekoren en er zijn hierdoor meerdere plekken in de stad waar je een goede chocolademelk kunt bestellen. Als je kijkt naar de alcoholische dranken dan doek wijn en bier het goed. In Madrid worden natuurlijk vooral Spaanse wijnen en cava’s geschonken. Een cava is een mousserende wijn die je als de Spaanse variant van champagne mag zien.

Met wijnen en cava’s weten de Spanjaarden een aantal lekkere mixdranken te maken waaronder de wereldberoemde sangria. Ook erg populair is ’tinto de verano’. Dit is een cocktail die vooral in de zomerperiode gedronken wordt en gemaakt wordt van een deel rode tafelwijn en een deel gaseosa (lokale frisdrank), aangevuld met ijs. Mocht je geen gaseosa voorhanden hebben dan kun je een frisdrank zoals Sprite of 7-up nemen. Ook Fanta Orange wordt wel gebruikt om Tinto de Verano te maken. Uiteraard kun je in Madrid ook ene groot aantal internationale cocktails drinken zoals Mojito, Margarita, Gin fizz, Daiquiri of de nog steeds erg populaire Cuba Libre.

Bierliefhebbers komen in Madrid de laatste jaren steeds beter aan hun trekken. Madrid kent geen grote bierbrouwerijen, maar wel een toenemend aantal kleine brouwerijen die verschillende heerlijke bieren brouwen. Daarom kun je naast de grotere Spaanse biermerken Estrella Damm, Mahou en Cruzcampo ook steeds vaker genieten van een Madrileens biertje. Met name Cervezas La Cibeles en Fábrica Maravillas brouwen een paar heerlijke bieren. Een Madrileens bier dat ook buiten Madrid onder de bierkenners bekender aan het worden is, is La Virgin dat door brouwerij Cervezas La Virgin gebrouwen wordt.

Chocolatería San Gines

Een bekend gerecht afkomstig uit Spanje zijn de churos. Chocolatería San Gines staat bekend als de beste plaats van de stad om deze lekkernij te proeven. Het gerecht wordt hier al sinds 1894 bereid. Een favoriete versie van de snack is voor veel bezoekers de variant genaamd ‘churos con chocolate’. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de chorus vergezeld met lekker chocolade.

Als je van drukte houdt, dan moet je hier op 1 januari komen. Veel Madrilenen eten op de eerste nieuwe dag van het jaar hier hun eerste ontbijt. Deze chocolatier is dan ook alle dagen van het jaar geopend vanaf vroeg in de ochtend tot in de kleine uurtjes van de nacht. Je kunt hier bijna altijd terecht. Chocolaterie San Gines is te vinden op Pasadizo de San Ginés 5.

De populariteit van dit etablissement is inmiddels dermate groot geworden dat er sinds 2010 ook een vestiging is geopend in Tokyo.

churos van San Gines

Mercado de San Miguél

Spanje staat bekend om zijn leuke overdekte markten. Mercado de San Miguél is één van die markten in Madrid die voor de liefhebbers van eten en drinken zeker niet overgeslagen mag worden. Deze markt is zelfs zo authentiek dat ze sinds 2000 een vermelding heeft gekregen op de Spaanse erfgoedlijst ‘Bien de Interés Cultural’. Het gebouw waar de markt is ondergebracht is van ongekende schoonheid. Opvallend is de constructie met hout, staal en glas.

In 1916 werd de constructie van deze markt voltooid. De naam van de markt is te danken aan de kerk ‘Mercado de San Miguel’ die voorheen te vinden was op deze locatie. De kerk werd in 1803 gesloopt nadat het te beschadigd was geraakt door een aantal grote branden. Op de vrijgekomen ruimte begonnen handelaren vis te verkopen en vanuit deze ontwikkeling is uiteindelijk het idee van een overdekte markt geboren.

Lang na de opening in 1916 heeft de markt niet gefunctioneerd. Met de Spaanse Burgeroorlog werd de markt gesloten. Bij wonder raakte het gebouw vrijwel onbeschadigd door deze periode heen en in 1951 werd de markt weer geopend. In eerste instantie waren het vooral producten uit de streek die hier werden verkocht. Met de komst van moderne supermarkten dreigde de markt te verdwijnen en raakte het gebouw in verval.

Uiteindelijk was het de groep ‘El Gastronomo de San Miguel’ die in 2003 de markthal kocht. Deze groep gaf de markt een invulling die zich vooral richtte op gastronomie. Iets wat de redding bleek van deze prachtige markthal. Tegenwoordig kun je hier verse producten kopen, maar ook tapas eten en een lekker drankje drinken. Het is hier culinair genieten. Alhoewel de prijzen wat aan de hogere kant liggen is de markthal tegenwoordig ook een belangrijke ontmoetingsplek voor de Madrileen. Al deze factoren maken het van deze markt een leuke locatie om te bezoeken.

Mercado de San Miguél

Mercado de San Fernando

In de multiculturele wijk Lavapiers ligt de ‘Mercado de San Fernando’. Lange tijd was deze markt in verval geraken, maar sinds 2012 is dit misschien wel de leukste markt van Madrid. Leuke eetgelegen vind je in de hoeken van de overdekte markt en tevens ook een uitstekende bakker met handgemaakt gebak om je vingers bij af te likken. Ook zijn er verkoopkraampjes met allerlei lekkerheden waarbij er zelfs vaak rekening wordt gehouden met de herkomst van de producten door alleen gebruik te maken van ‘fair trade’ ingrediënten. Deze markt is ook een leuke plek om te ontbijten tussen de bewoners van deze gezellige wijk in Madrid. Het is hier lekker culinair genieten en bovendien zijn er ook nog eens activiteiten op de markt. Zo zijn de vrijdag en zondag prima dagen om de markt te bezoeken. Er zijn een swingvrijdag en een Salsazondag om de bezoekers van deze gezellige markt nog meer met elkaar in contact te laten komen.

Mercado de San Fernando is te vinden aan Calle de Ambajadores 41en is alle dagen geopend. Op maandag is de markt open van 9u00 tot 14u00 en vervolgens ook weer van 17u00 tot 21u00. Van dinsdag tot donderdag is de markt onafgebroken open vanaf 9u00 tot 21u00. Op vrijdag is de sluiting van de marlt zelfs pas om 23u00. Op zaterdag gaat de markt open om 9u00 en sluit ze haar deuren om 17u00. Dat is dezelfde sluitingstijd als op zondag, alleen gaat de markt dan open om 11u00. Je ziet dat er bijna elke dag van de week wel andere openingstijden zijn. Je doet er dan ook goed aan om even vooraf te checken of de markt open is op het moment dat jij ze wilt bezoeken.

100 Montaditos

Een zeer populaire keten in Madrid is 100 Montaditos. Wanneer we de naam van deze bar gaan vertalen komen we uit op ‘100 vullingen’ Hier worden er plekke versgebakken broodjes gemaakt die vervolgens worden gevuld met één van de honderd vullingen die je kunt kiezen. Deze vullingen variëren van typische Spaanse ingrediënten tot internationale producten zoals de typische Amerikaanse Hotdog. Het zijn vooral hartige vormen van beleg die op de broodjes komen. Er zijn echter ook enkele zoetigheden waaruit gekozen kan worden, zoals bijvoorbeeld karamel dat bekend staat onder de naam ‘dulce’ en chocolade. Al deze lekkere hapjes worden gecombineerd met veelal lokale bieren. In Madrid zijn verschillende vestigingen te vinden van deze populaire culinaire bar.

100 Montaditos

Sterrenrestaurants

Voor de liefhebber van hoogstaande culinaire producten en dranken zijn er in Madrid een aantal restaurants die dit te bieden hebben. Diverxo heeft maar liefst drie Michelinsterren. Hier kun je dan ook de meest verrassende combinaties van ingrediënten verwachten die ook nog eens als een waar kunstwerk aan je worden gepresenteerd. Een enorm hippe tent met een geheel frisse kijk op culinair genieten.

Wil je liever meer genieten van culinair hoogstaande traditionele Spaanse gerechten, dan kun je terecht bij Albora. Ook hier de beste spijzen en dranken vanuit een meer traditionele optiek gemaakt en gepresenteerd met een uitstekende gastvrije service.

De stad heeft een veelvoud aan restaurants met sterren. Te veel om hier allemaal de aandacht te geven die ze verdienen. Een leuke plek is misschien nog wel Sergi Arola Gastro, waar je op bepaalde momenten, zoals tijdens de lunch voor een relatief betaalbaar budget kunt genieten van de moleculaire keuken.

Let wel op dat de prijzen in dit type restaurant vaak vele malen hoger ligger dan bij een modaal restaurant. Daar krijg je dan ook vaak een onvergetelijke ervaring voor. Voor sommige restaurants moet je ook rekening houden met reserveringen die soms meer dan een jaar vooraf gedaan moeten worden. Op goed geluk naar een sterrenrestaurant betekent meestal een mislukte poging.

dakterras

Dakterrassen in Madrid

Er zijn zo van die plekken in Madrid waar je culinaire genot van een hapje of een drankje wordt gecombineerd met een fantastisch uitzicht op bijvoorbeeld het koninklijk paleis, zoals bij Los Jardines de Sabatini. Hier kun je genieten van de betere cocktails in combinatie met een lekker gerecht en natuurlijk een uitzicht die alles nog eens complimenteert.

Een ander voorbeeld van zo’n dakterras waar het goed genieten is, is de Azotea del Circulo. Dit is het dakterras van de Circulo de Bellas Artes. Ook hier is het genieten van een bijvoorbeeld een lekkere gin-tonic en een lekker hapje terwijl je uitzicht hebt over de straten van Madrid.

De hele stad kent veel van deze terrassen. Het is echt opmerkelijk veel in de Spaanse hoofdstad en dan ook zeker een kenmerk dat niet mag ontbreken op onze pagina over eten en drinken in Madrid. We hebben er hier nu twee genoemd met een goede reputatie, maar er zijn er nog veel meer. Je doet er goed aan om even op je telefoon te kijken hoe anderen het dakterras dat je overweegt om te betreden hebben beoordeeld om zeker te zijn van een leuke ervaring.

Azotea