MADRID TIP 6: TEMPLO DE DEBOD

Sporen van het oude Egypte vind je niet veel buiten Egypte en zeker al niet in Europa. Templo de Debod is hier een uitzondering op. Dat komt doordat de Spanjaarden deze tempel ooit hebben laten overkomen uit Egypte en vervolgens weer opgebouwd in Spanje. Deze tempel werd gebouwd om de goden Amon en Isis te vereren. Sporen van Oud-Egyptische cultuur zijn dag ook weinig te vinden in Europa en Templo de Debod is de enige in Spanje. Op deze website zijn wij dan ook van mening dat deze bijzondere plek een pagina verdient. We vertellen je wat meer over de geschiedenis van deze tempel en hoe je de Templo de Debod kunt bezoeken.

Geschiedenis

De bouw van de tempel gaat terug naar de tweede eeuw voor Christus. Adijalaman, de toenmalige koning van Meroe gaf opdracht tot de bouw van de in eerste instantie kapel. Deze werd gebouwd om de god Amon en de godin Isis te vereren. Het waren de latere koningen van de Ptolemaeen die de tempel uitbreidden. Deze uitbreidingen liepen door tot in de Romeinse tijd. Zo wordt er vermoed dat ook de Romeinse keizers Tiberias en Hadrianus kamers hebben laten bijbouwen.

Lange tijd heeft de tempel in Egypte gestaan aan de oevers van de Nijl bij het plaatsje dat we tegenwoordig kennen onder de naam Dabud. Deze plaats is ook de naamgever van de tempel. In 1960 werd de Aswan-dam gemoderniseerd en dreigden belangrijke historische sites verloren te gaan aan het wassende water. UNESCO heeft toen een oproep gedaan naar de internationale gemeenschap om te helpen voorkomen dat een aantal belangrijke historische Egyptische sites verloren zouden gaan. Spanje heeft hier gehoor aan gegeven en geholpen om de tempels van Abu Simbel te verplaatsen naar hoger gelegen gronden zo dat deze belangrijke site gespaard werd van de ondergang.

Templo de Debod

De Egyptische autoriteiten waren zeer blij met de Spaanse hulp en als blijk van waardering werd de ‘Templo de Debod’ geschonken aan de Spanjaarden. Steen voor steen werd de tempel afgebroken en terug opgebouwd in Parque del Oeste dat niet ver van het koninklijk paleis ligt. In een aantal jaren tijd werd de tempel hier weer volledig opgebouwd. De reconstructie was in 1972 weer vervolledigd en sindsdien mogen er weer bezoekers de tempel bezichtigen. Naast dat de tempel op deze locatie een nieuw thuis heeft gevonden, was de plek ook voorheen de plaats waar Cuartel de la Montaña was gesitueerd. Deze kazerne werd tijdens het Beleg van Madrid verwoest. Daarmee is het een belangrijke plek in de geschiedenis van de stad. Naast deze feitelijkheden is het ook één van de mooiste hoger gelegen locaties van Madrid. Het is hier dat je kunt genieten van een mooie zonsondergang en wanneer de duisternis dan intreedt, wordt de tempel prachtig verlicht.

Een interessant feit is dat er toch een fout is gemaakt bij de reconstructie van de tempel. Na onderzoek is gebleken dat de toegangspoorten tot de tempel in de verkeerde volgorde zijn teruggeplaatst. Hier kwamen overigens pas jaren later achter.

Templo de Debod

Bezoekinfo

Je kunt de Templo de Debod bezoeken, als je dat wilt. Naast dat je de tempel zelf kunt bezoeken is er ook een museum ingericht waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het complex op zowel de huidige en de originele locatie.

Tijdens vier dagen in het jaar is de tempel gesloten voor publiek. Dat zijn 1 januari, 6 januari, 1 mei en 25 december. Verder is de tempel alle dagen geopend voor bezoek.

In het hoogseizoen dat loopt van 1 april tot 30 september is tempel dagelijks te bezoeken tussen 10u00 en 14u00 en tussen 18u00 eb 20u00. Op zon- en feestdagen is de tempel doorlopend geopend van 9u30 tot 20u00.

In het laagseizoen tussen 1 oktober en 30 maart is de tempel dagelijks te bezoeken van 9u45 tot 13u45 en van 16u15 tot 18u15.

De toegang is gratis, maar grotere groepen moeten wel vooraf melding maken van hun bezoek.

Wat ons betreft is een bezoek aan de tempel het mooist op een heldere dag wanneer de zon op het punt staat om onder te gaan.