MADRID TIP 8: STRATEN & PLEINEN

Madrid telt verschillende straten en vooral pleinen die de moeite waard zijn. Een aantal van deze plekken kom je eigenlijk vrijwel automatisch tegen op het moment dat je je te voet, met de fiets of op wat voor andere manier dan ook door het centrum van Madrid gaat verplaatsen. Voor een aantal pleinen moet je misschien eventjes kijken of je er speciaal naartoe moet gaan om ze te zien.

Op deze pagina beschrijven we een aantal bekende pleinen en straten in Madrid die het bezoeken waard zijn.

Plaza Mayor

Letterlijk vertaald betekent Plaza Mayor ‘groot plein’. Iets wat ook zeker wel van toepassing is bij dit enorme plein. Zeker voor de maatstaven van de periode waaruit dit plein stamt zijn de afmetingen cab 129 bij 94 meter groot te noemen. Waar koning Filip I al in 1576 opdracht gaf tot een ontwerp en aanleg van dit plein, was het nog wachten tot 1617 toen werd aangevangen met de aanleg ervan. De eerste editie van dit plein bestaat al niet meer. De huidige versie is van de hand van architect Juan Villanueva en deze begon in 1790 met de herbouw van het huidige plein. Het ruiterbeeld van Giambologna stamt dan wel al uit 1616 en werd op het plein neergezet in 1848. In eerste instantie had het plein ‘Plaza de la Constitución’ moeten heten ter ere van de Spaanse constitutie in 1812. Met de terugkeer van de koning in 1814 kreeg het plein de naam ‘Plaza Real’ en daarna wisselde het tussen de twee eerdergenoemde namen in een periode van bijna 25 jaar. In 1873 werd het plein omgedoopt tot ‘Plaza de la República’, wanneer het nog één keer terug ‘Plaza de la Constitución’ werd genoemd. Na het einde van de Spaanse Burgeroorlog kreeg het plein zijn huidige naam ‘Plaza Mayor’.

Het plein is altijd een belangrijke locatie geweest voor uiteenlopende doeleinden zoals executies, maar ook stierengevechten en bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Wat het plein helemaal afmaakt zijn de huizen eromheen met een lange corridor van galerijen waar tal van winketjes en horeca te vinden zijn.

Plaza Mayor

Puerta del Sol

De Puerta del Sol (‘poort van de zon’) is het centrale plein van Madrid. Het plein is te vinden in het district Sol en wordt gekenmerkt door de prachtige gebouwen die rond het plein staan. Ook bevindt zich hier de klok van het huis ‘Casa de Correos’ waar een groot deel van de inwoners van de Spaanse hoofdstad het oude jaar vaarwel zeggen en het nieuwe jaar inluiden. Dat is ook geen probleem op dit grote plein waar veel mensen bijeen kunnen komen. Naast het Casa de Correos zijn ook de fonteinen en enkele standbeelden bezienswaardigheden die op dit plein te vinden zijn. Ook de replica van het bronzen stadsbeeld van koning Karel III heeft hier een plek sinds 1994. De naam van het plein is te danken aan een oude stadspoort die hier gesitueerd was toen Madrid nog werd afgeschermd door stadsmuren.

Plaza de Cibeles

Een ander bekend plein in het centrum van Madrid is Plaza de Cibeles. Het is een druk verkeersplein, maar er zijn toch ook een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden. Zo is de fontein met de Romeinse godin Cybele zeker de moeite waard. Deze godin is ook de naamgever van het plein. Een andere mooie bezienswaardigheid aan dit plein is Palacio de Comunicaciones. Dit voormalige hoofdpostkantoor staat bekend ander de naam ‘suikertaart’. Dit heeft alles te maken met de witte uitstraling van het gebouw. Het gebouw werd gerealiseerd in 1909 en tegenwoordig zitten er gemeentelijke diensten in dit gebouw.

Plaza de Cibeles

Gran Vía

Natuurlijk heeft een stad als Madrid een grote weg. Dat is dan ook de letterlijke vertaling van deze straat genaamd ‘Gran Via’. Het is een bruisende straat waar veel hotels in prachtige gebouwen zijn gehuisvest. Het mooie is dat je er verschillende architectuurstijlen vindt, die ieder een herinnering zijn uit een verschillend tijdperk in Madrid. Tussen de winkels, appartementen en kantoren aan Gran Via vind je ook meerdere bioscopen. Zeker het metropolisgebouw is een bioscoop waar je ook even de buitenzijde van moet bewonderen. Verder is de straat dus een uitstekende plek om te logeren tijdens je verblijf in Madrid.

Plaza de la Villa

Een plein waar je wat meer te weten komt over de geschiedenis van Madrid is Plaza de la Villa. Dit is de plek waar drie belangrijk gebouwen te vinden zijn die een rol hebben gespeeld in deze geschiedenis. Zo is de Torre Lujanes het oude woonverblijf van de burgemeester Gonzalo Garcia de Ocaña van de Spaanse hoofdstad. Opvallend is de barokke architectuur van de gebouwen die dateren uit de zeventiende eeuw. Casa de La Villa was de ingang tot het stadhuis. Als je deze Casa binnengaat kun je nog een aantal muurschilderingen bewonderen van Antonio Palomino.

Het derde belangrijke bouwwerk is Casa de Cisneros, het huis dat gebouwd werd in opdracht van kardinaal Cisneros. Hiermee was het plein lange tijd het centrum van de macht van Madrid. Een mooi lesje geschiedenis van Madrid in het klein.

Plaza de la Villa

Plaza de España

Aan het einde van het westelijk deel van de Gran Via ligt Plaza de España. Dit grote plein ligt niet ver van het koninklijk paleis en is daarom goed te combineren met een bezoek aan het paleis. De absolute publiekstrekker op dit plein is het monument ter ere van de schrijver Miguel de Cervantes die leefde van 1547 tot 1616. Deze belangrijke Spaanse schrijver is vooral bekend van zijn boek Don Quichot. Ook vind je aan dit plein de 142 meter hoge Torre de Madrid en de 117 meter hoge Edificio España. Beide zijn van hetzelfde architectenduo Julián en Joaquín Otamendi. Zij zijn tevens broers van elkaar.

Vrij recent kregen de Madrilenen inspraak over de toekomstige invulling van dit plein. Daaruit is voorgekomen dat het plein in de toekomst 1000 bomen krijgt en de verkeersstromen zullen worden verminderd, zodat het plein meer leefbaar wordt.

Plaza de España