MADRID TIP 10: EL ESCORIAL

Het Escorial is een bezienswaardigheid net buiten Madrid, maar zeker de moeite van een uitstapje naar deze site waard. Het enorme abdijencomplex is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één. Sinds 1984 prijkt dit prachtige complex dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex is dertien hectare groot en telt 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen en 4000 kamers. Probeer dan maar eens achter te komen waar er een raam of deur is opengebleven omdat het zo tocht. Ook is er zo’n 16 kilometer aan gangen aanwezig die via één van de 86 trapzalen te betreden zijn.

Enkele van de mooiste vertrekken zijn de crypte waar 26 leden van de koninklijke familie zijn bijgezet, de prachtige bibliotheek en nog vele andere vertrekken die zeer de moeite van het bezichtigen waard zijn. Ook de verschillende bouwwerken zijn erg indrukwekkend. Zo is het Escorial een complex dat een vierkant is van ongeveer 200 meter. Binnenin vind je hier een kerk met een prachtige koepel terwijl aan de andere kant het klooster is gesitueerd. Al met al is het een vrij megalomane, maar oh zo ’n mooie vertoning van architecturale schoonheid. De kunstverzameling heeft werken van een aantal van de grootste schilders uit die periode. Zo zijn er werken van Bosch, Titiaan, el Greco en vele Vlaamse primitieven.

Op deze pagina gaan we wat meer in verschillende aspecten van dit complex. Zo komt de geschiedenis aan bod, vertellen we hoe je El Escorial kunt bezoeken en ook gaan we in op Valle de Caidos dat werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. Ook dit monument is namelijk hier te vinden.

El Escorial

Geschiedenis

In 1562 begint Koning Felipe II met het verwerven van gronden op deze plek. Een jaar later werd de eerste steen gelegd terwijl de aanschaf van meer gronden op de site nog altijd doorgang had. Dit was voor de bouw van het klooster Escorial en de gronden eromheen werden in eerste instantie verworven voor het creëren van een buffer van rust en het gebruik als jachtdomein. Ook werd er landbouw en veeteelt gedaan om de kloosterlingen te voorzien van een bepaalde mate van zelfredzaamheid. De laatste gronden werden verworven in 1595. In de loop van de jaren werd het complex uitgebreid tot een koninklijk domein dat uiteindelijk de omvang kreeg van het gigantische complex zoals we dat nu kennen. Het Escorial is een monument dat moet herinneren aan de overwinning op de Nederlanden. En zo is er een stukje overlapping met de Nederlandse geschiedenis.

tuin van El Escorial

Escorial bezoeken

Zoals al aangegeven ligt Escorial niet in de Spaanse hoofdstad, maar zo’n veertig kilometer daarbuiten. Er zijn meerdere manieren om het complex te bereiken. Zo kun je er met de trein naartoe als je vertrek vanaf station Atocha in Madrid. De trein stopt in het nabijgelegen San Lorenzo de el Escorial. De buslijnen 664 en 661 rijden ook naar de Werelderfgoedsite. Met de auto geraak je er via de A6 snelweg. Borden geven de locatie duidelijk aan. Naast deze optie vertrekken er ook georganiseerde reizen vanuit Madrid.

Je kunt hier een busreis met toegang tot het Escorial reserveren

Het hele jaar door is het complex geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandag is de site gesloten. Alle openingsdagen opent het complex om 10u00 haar 1.200 deuren. Van oktober tot maart sluiten de poorten om 18u00. In de overige maanden is het complex open tot 20u00. Als je op eigen houtje naar het Escorial gaat, dan is het absoluut aan te raden om vooraf via internet je entreetickets aan te schaffen. Op die manier kun je meteen naar binnen en voorkom je onnodig wachten.

Reserveer entreetickets voor El Escorial

Valle de los Caídos

De Vallei van de gevallenen ligt ook op het domein van El Escorial. Dit is een monument dat werd opgericht na de Spaanse burgeroorlog. De bouw ervan begon in 1941 en het monument werd voltooid in 1959. Op de site liggen zo’n 46.000 slachtoffers begraven van de Spaanse burgeroorlog. Zelfs een aantal Republikeinen, wanneer zijn tenminste aantoonbaar katholiek waren. Hiermee is dit monument nog één van de duidelijk aanwezige sporen van de junta en dictator Franco. Tegelijkertijd is het ook heel indrukwekkend en zeker de moeite van het bezichtigen waard.

Ook het graf van Franco is hier te vinden. In de jongste jaren zijn er in Spanje een hoop straatnamen verdwenen en ook monumenten verwijderd die doen herinneren aan deze dictatuur. Dit symbool van het nationaalkatholicisme is een doorn in het oog voor de organisatie die toezicht houdt op de verwijdering van de verering van het Franco regime uit de straatbeelden. Tot op heden is de site nog bewaard gebleven en het is te hopen dat dit als een symbool uit de geschiedenis gezien kan worden in plaats van een bedevaartsoord voor Franco-aanhangers.

Valle de los Caídos