Madrid top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Madrid

Madrid top 10 / straten & pleinen

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

musea

Retiro Park

Koninklijk Paleis

Real Madrid stadion

Toledo

Templo de Debod

eten & drinken

bezienswaardigheden

straten & pleinen

El Escorial

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Madrid voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Madrid op de fiets
 
meer handige Madrid tips

MADRID TIP 9:  STRATEN & PLEINEN

Madrid telt verschillende straten en vooral pleinen die de moeite waard zijn. Een aantal van deze plekken kom je eigenlijk vrijwel automatisch tegen op het moment dat je je te voet, met de fiets of op wat voor andere manier dan ook door het centrum van Madrid gaat verplaatsen. Voor een aantal pleinen moet je misschien eventjes kijken of je er speciaal naartoe moet gaan om ze te zien. Op deze pagina beschrijven we een aantal bekende pleinen en straten in Madrid die het bezoeken waard zijn.

Puerta del Sol
De poort van de zon is het centrale plein van Madrid. Het plein is te vinden in het district Sol en wordt gekenmerkt door de prachtige gebouwen die rond het plein staan. Ook bevindt zich hier de klok van het huis ‘Casa de Correos’ waar een groot deel van de inwoners van de Spaanse hoofdstad het oude jaar vaarwelzeggen en het nieuwe jaar inluiden. Dat is ook geen probleem op dit grote plein waar veel mensen bijeen kunnen komen. Naast het Casa de Correos zijn ook de fonteinen en enkele standbeelden bezienswaardigheden die op dit plein te vinden zijn. Ook de replica van het bronzen stadbeeld van koning Karel III heeft hier een plek sinds 1994.
De naam van het plein is te danken aan een oude stadspoort die hier gesitueerd was toen Madrid nog werd afgeschermd door stadsmuren.

Plaza Mayor
Letterlijk vertaalt betekent Plaza Mayor ‘groot plein’. Iets dat ook zeker wel van toepassing is bij dit enorme plein. Zeker voor de maatstaven van de periode waaruit dit plein stamt zijn de afmetingen cab 129 bij 94 meter groot te noemen. Waar koning Filip I al in 1576 opdracht gaf tot een ontwerp en aanleg van dit plein, was het nog wachten tot 1617 toen werd aangevangen met de aanleg ervan. De eerste editie van dit plein bestaat al niet meer. De huidige versie is van de hand van architect Juan Villanueva en deze begon in 1790 met de herbouw van het huidige plein. Het ruiterbeeld van Giambologna stamt dan wel al uit 1616 en werd op het plein neergezet in 1848. In eerste instantie had het plein ‘Plaza de la Constitución’ moeten heten ter ere van de Spaanse constitutie in 1812. Met de terugkeer van de koning in 1814 kreeg het plein de nam ‘Plaza Real’ en daarna wisselde het tussen de twee eerdergenoemde namen in een periode van bijna 25 jaar. In 1873 werd het plein omgedoopt tot ‘Plaza de la República’, wanneer het nog één keer terug ‘Plaza de la Constitución’ werd genoemd. Na het einde van de Spaanse burgeroorlog kreeg het plein zijn huidige naam ‘Plaza Mayor’.

Het plein is altijd een belangrijke locatie geweest voor uiteenlopende doeleinden zoals executies, maar ook stierengevechten en bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Wat het plein helemaal afmaakt zijn de huizen eromheen met een lange corridor van galerijen waar tal van winketjes en horeca te vinden zijn.

Plaza de Cólon
Het plein van Columbus mag zeker niet ontbreken op onze pagina van pleinen en straten van Madrid. Meerdere wijken komen hier samen en het standbeeld van Columbus pronkt op dit plein. Voor het de huidige naam kreeg heette het plein Plaza de Santiago. Het monument met het standbeeld van Columbus dateert uit 1885. Het standbeeld staat afgebeeld op een grote zuil. Leuk detail is dat er ook al vrij snel aan de andere kant van de Oceaan in het Central Park in New York een replica van dit monument kwam. Een mooie dag om dit plein te bezoeken is op 12 oktober wanneer er in een vijftig meter hoge vlaggenmast een vlag hangt die 14 op 21 meter is. Daarmee is het de grootste vlag ter wereld. Aan deze vlag hangt dan ook een flink prijskaartje van 400.000 euro. Wel heel indrukwekkend om deze vlag te zien wapperen. Onder het plein vind je ook nog een cultureel centrum en aan de zuidzijde ligt de nationale bibliotheek.

Plaza de Cibeles
Een ander bekend plein in het centrum van Madrid is Plaza de Cibeles. Het is een druk verkeersplein, maar er zijn toch ook een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden. Zo is de fontein met de Romeinse godin Cybele zeker de moeite waard. Deze godin is ook de naamgever van het plein. Een andere mooie bezienswaardigheid aan dit plein is Palacio de Comunicaciones. Dit voormalige hoofdpostkantoor staat bekend ander de naam ‘suikertaart’. Dit heeft alles te maken met de witte uitstraling van het gebouw. Het gebouw werd gerealiseerd in 1909 en tegenwoordig zitten er gemeentelijke diensten in dit gebouw.

Gran Vía
Ook Madrid heeft een grote weg. Dat is dan ook de letterlijke vertaling van deze straat genaamd ‘Gran Via’. Het is een bruisende straat waar veel hotels in prachtige gebouwen zijn gehuisvest. Het mooie is dat je er verschillende architectuurstijlen vindt, die ieder een herinnering zijn uit een verschillend tijdperk in Madrid. Tussen de winkels, appartementen en kantoren aan Gran Via vind je ook meerdere bioscopen. Zeker het metropolisgebouw is een bioscoop waar je ook even de buitenzijde van moet bewonderen. Verder is de straat dus een uitstekende plek om te logeren tijdens je verblijf in Madrid.

Plaza de la Villa
Een plein waar je wat meer te weten komt over de geschiedenis van Madrid is Plaza de la Villa. Dit is de plek waar drie belangrijk gebouwen te vinden zijn die een rol hebben gespeeld in deze geschiedenis. Zo is de Torre Lujanes het oude woonverblijf van de burgermeester Gonzalo Garcia de Ocaña van de Spaanse hoofdstad. Opvallend is de Barokke architectuur van de gebouwen die dateren uit de zeventiende eeuw. Casa de La Villa was de ingang tot het stadhuis. Als je deze Casa binnengaat kun je nog een aantal muurschilderingen bewonderen van Antonio Palomino.
Het derde belangrijke bouwwerk is Casa de Cisneros, het huis dat gebouwd werd in opdracht van kardinaal Cisneros. Hiermee was het plein lange tijd het centrum van de macht van Madrid. Een mooi lesje geschiedenis van Madrid in het klein.

Plaza de España
Aan het einde van het westelijk deel van de Gran Via ligt Plaza de España. Dit grote plein ligt niet ver van het koninklijk paleis en is daarom ook goed te combineren met een bezoek aan het paleis. De absolute publiekstrekker op dit plein is het monument ter ere van de schrijver Miguel de Cervantes die leefde van 1547 tot 1616. Deze belangrijke Spaanse schrijver is vooral bekend van zijn boek Don Quichot. Ook vind je aan dit plein de 142 meter hoge Torre de Madrid en de 117 meter hoge Edificio España. Beide zijn van hetzelfde architectenduo Julián en Joaquín Otamendi. Zij zijn tevens broers van elkaar.
Vrij recent in 2017 kregen de Madrilenen inspraak over de toekomstige invulling van dit plein. Daaruit is voorgekomen dat het plein in de toekomst 1000 bomen krijgt en de verkeersstromen zullen worden verminderd, zodat het plein meer leefbaar wordt.

Meer over straten en pleinen in Madrid:
Gran Vía
Plaza de Cibeles
Plaza de la Villa
Plaza Mayor

 

Madrid bezienswaardigheden Madrid voor beginners Madrid in één dag bijzondere plaatsen in Madrid Madrid tips