Madrid top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Madrid

Madrid top 10 / Retiro Park

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

musea

Retiro Park

Koninklijk Paleis

Real Madrid stadion

Toledo

Templo de Debod

eten & drinken

bezienswaardigheden

straten & pleinen

El Escorial

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Madrid voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Madrid op de fiets
 
meer handige Madrid tips

MADRID TIP 2:  RETIRO PARK

In een grote stad hoort een groots stadspark thuis. Zo'n park dient als ontspanningsplek voor de inwoners en om de stad van de nodig zuurstof te voorzien. Groen hoort nou eenmaal een plekje te krijgen tussen vakstenen, beton en andere bouwmaterialen die het gezicht van een stad grotendeels bepalen. In het geval van Madrid heeft de stad niet te klagen. Met de Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro hebben de Madrilenen de beschikking over een prachtig stadspark waar van alles te zien en te doen is. Qua oppervlakte is Retiro Park absoluut geen klein park, waardoor je altijd wel een plekje vindt waar je aan de drukte van de stad kunt ontsnappen.

Geschiedenis
De geschiedenis van het park begint in 1505 toen ten tijde van Isabella I het klooster van Jeronimus werd verhuisd naar een betere plaats. Het klooster werd ondergebracht waar tegenwoordig de ‘San Jerónimo el Real’ is gesitueerd. Dit klooster was gebouwd in ‘Isabelle Gotische stijl’. De koninklijke familie liet in het gebouw ook vertrekken bouwen waar zij konden verblijven.

Het was uiteindelijk Koning Philips II die in 1561 besloot om het gehele Spaanse hof te verhuizen naar Madrid. Architect Juan Bautista de Toledo kreeg opdracht om de Retiro uit te breiden met brede avenues met daaromheen grote bomen. De tuinen werden in 1620 nog eens uitgebreid zodat de landerijen ook voor recreatiedoeleinden konden worden gebruikt. In de jaren daarna werden er ook een aantal opmerkelijke gebouwen gerealiseerd. Topt de dood van Philips IV werden de tuinen uitgebreid en goed onderhouden, maar na zijn dood werden de tuinen verwaarloosd. Daarna werden de tuinen in het park regelmatig in ere hersteld. Zo stamt de Parterre uit de periode van Philips V en de Franse tuin werd tijdens het bewind van Ferdinand VI tot stand gebracht.

Tijdens de periode van Koningin Isabella II kreeg het park een goede upgrade. Er werd veel beplanting aangebracht, zoals fruitbomen en schaduwplanten.

Pas in 1767 werd het park geopend voor publiek en het onderhoud werd van die periode af ook weer beter gedaan. Sinds 1868 werd het park eigendom van de gemeente Madrid. Hiermee werd het park het groene hart van de stad. Nog steeds werden er nieuwigheden toegevoegd aan het prak, zoals het monument ter ere van koning Alfonso XII. In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werden de laatste nieuwe tuinen gecreëerd, waaronder de prachtige rozentuin.

Het meer
Het kunstmatige meer is gesitueerd in de noordzijde van het park. Het monument van koning Alfonso XII staat aan de oostzijde van het meer. De omgeving op en rond het meer is een prima locatie voor ontspanning. Zo kun je langs de oevers lekker genieten van een zonnige dag in betrekkelijke rust, maar ook kun je het meer op. Er zijn roeibootjes te huur waarmee een romantisch peddeltochtje kunt ondernemen met je geliefde. Vanaf het water het je een mooi zicht op het park met onder meer dus een mooi uitzicht op het monument van Alfonso XII.

Palacio de Cristal
Eén van de absolute hoogtepunten van het Retiro Park is het ‘Palacio de Cristal’. In het Nederlands vertaald betekent dit ‘het kristallen paleis’. Hoewel de naam paleis je doet vermoeden dat het gebouw ooit is gebouwd als één van de vertrekken van de Koninklijke familie is het vooral de verwijzing van het voorvoegsel ‘Cristal’ die voor meer duidelijkheid kan zorgen aangaande de bestemming van dit gebouw. Het is namelijk gebouwd voor het huisvesten van tropische planten uit de Filipijnen die hier werden tentoongesteld. Nog steeds worden hier tijdelijke tentoonstellingen ingericht. Daarnaast is het ook een indrukwekkend geraamte van ijzer dat is opgevuld met glas. Daarmee is het zeker een grote bezienswaardigheid in het park.

Palacio de Velázquez
Het paleis ‘Palacio de Velázquez’ stamt uit 1833 en heeft zijn naam te danken aan de architect Ricardo Velázquez Bosco die het gebouw heeft ontworpen. Het gebouw is er gekomen in functie als een tentoonstellingsruimte voor kunstwerken en bepaalde industrieën. Tegenwoordig staan het gebouw en de galerij op de Spaanse ‘Bien de Interés Cultural’. Dit is een lijst met belangrijk Spaans erfgoed.

Binnen het domein van Park Retiro heeft dit gebouw een centrale ligging en is het te vinden tussen het meer en ‘Palacio de Cristal’. Kenmerkend aan het gebouw zijn neoklassieke stijlelementen en het rode banksteen. Ook de versierselen van keramiek behoren tot de mooiste die er te vinden zijn. Oorspronkelijk werd het gebouw ook gerealiseerd om schoonheid te displayen die was bereikt met de mijnbouw, metaalbewerking, keramiek en glasbewerking. Daarmee is de ‘Palacio de Velázquez’ nog het enige paviljoen dat bewaard is gebleven dat werd gebouwd naar aanleiding van een grote mijnbouwtentoonstelling.
Tussen 2005 en 2010 was het gebouw gesloten wegens grote restauratiewerkzaamheden. Sinds 2010 is het gebouw weer toegankelijk voor publiek.

Meer over het Retiro Park in Madrid:
Retiro Park


 

Madrid bezienswaardigheden Madrid voor beginners Madrid in één dag bijzondere plaatsen in Madrid Madrid tips