Madrid top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Madrid

Madrid top 10 / Real Madrid Stadion

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

musea

Retiro Park

Koninklijk Paleis

Real Madrid stadion

Toledo

Templo de Debod

eten & drinken

bezienswaardigheden

straten & pleinen

El Escorial

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Madrid voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Madrid op de fiets
 
meer handige Madrid tips

MADRID TIP 4:  REAL MADRID STADION

Al jarenlang mag Real Madrid zich tot de beste voetbalclubs ter wereld rekenen. Sterker nog, volgens de FIFA (wereld voetbal bond) zou Real Madrid zelfs de beste club uit de twintigste eeuw zijn. De club is in 1902 opgericht als Sociedad Madrid FC. Achttien jaar later, in 1920, werd de club koninklijk. Deze titel werd door de toenmalige koning Alfons XIII aan de club gegeven die zich vanaf dat moment Real Madrid mocht noemen. Tientallen landstitels en meer dan een dozijn Europese titels heeft Real Madrid inmiddels bij elkaar mogen spelen. Vrijwel iedere jaar doen ze mee om het landskampioenschap met FC Barcelona als aartsrivaal.

Ook de rivaliteit met 'die andere club uit Madrid, Atletico Madrid, is enorm groot. Zo werden er in 2014 en 2016 bijzondere Champions League finales gespeeld. Stadsgenoten Real Madrid en Atlético Madrid stonden in deze zinderende finales tegenover elkaar. In 2104 won Real Madrid met 4-1 na een verlenging. In de reguliere speeltijd bleef het met 1-1 onbeslist. De tweede keer was het aan het einde van de reguliere speeltijd ook 1-1. Tijdens de verlenging werd er niet meer gescoord waardoor het op strafschoppen aankwam om de strijd om de Europese titel te beslissen. Real Madrid won de titel door een beslissende strafschop door clubicoon Cristiano Ronaldo.

Voor voetbalfans, zelfs als ze geen Real Madrid fan zijn, is een bezoek aan het stadion van Real Madrid een must-do als ze Madrid bezoeken. Op deze bijzondere plek hebben zoveel voetballegendes gevoetbald dat je dit gezien en gevoeld moet hebben voordat je Madrid weer verlaat.

Beroemde spelers
Een club met de statuur van Real Madrid CF die al een geschiedenis heeft die begint in 1902 kent natuurlijk een lange lijst van bekende spelers die hier op de velden hebben gestaan.
De meest bekende recente voetballer is ongetwijfeld Christiano Ronaldo. De laatste jaren wordt hij gezien als de beste voetballer ter wereld. De Portugees speelt nog altijd in het shirt van Real Madrid.
Een ander bekende Portugees die heeft gevoetbald voor Real Madrid van Luis Figo. Destijds werd hij weggekocht voor 100 miljoen Euro bij aartsrivaal FC Barcelona.

Nederlanders
De eerste Nederlandse speler die het shirt van de koninklijke mocht dragen was John Metgod van 1982 tot 1984. Hij won tijdens zijn loopbaan bij deze legendarische club de Europacup II.
Andere Nederlandse spelers die het shirt van Real Madrid hebben gedragen waren Clarence Seedorf van 1996 tot 2000, Ruud van Nistelrooij van 2006 tot 2010, Arjen Robben van 2007 tot 2009, Wesley Sneijder van 2007 tot 2009, bankzitter Royston Drenthe van 2007 tot 1012, Klaas-Jan Huntelaar van 2008 tot 2009 en Rafael van der Vaart van 2008 tot 2010.
Een bekende Nederlandse trainer is Leo Beenhakker.

Andere bekende spelers
De Welshman Gareth Bale is een bekende speler bij de Koninklijke. Ook de huidige trainer Zinadine Zidane heeft hier als speler zeker zijn sporen verdiend. Ook de Braziliaan Roberto Carlos, de Columbiaan James Rodríguez, de Deen Michael Laudrup, de Britten David Beckham en Michael Owen en Fransmannen Nicolas Anelka en Karim Benzema behoren tot de spelers die voor deze club zijn uitgekomen of in enkele gevallen nog steeds uitkomen.

Estadio Santiago Bernabéu
De naam van het stadion van Real Madrid staat bekend als ‘Bernabéu’, maar officieel is het ‘Estadio Santiago Bernabéu’. Het stadion heeft een capaciteit van 81.044 toeschouwers. Het stadion werd ingehuldigd op 14 december 1947 na een bouwperiode die drie jaar in beslag nam. Destijds heette het stadion nog ‘Nuevo Estadio Chamartin’. De huidige naam is te danken aan de toenmalige voorzitter Santiago Bernabéu Yeste. Het stadion kreeg zijn naam op 4 januari 1955. Dat was nog bij leven, want hij stierf pas op 2 juni 1978.

Door de jaren heen heeft het stadion een aantal flinke renovaties ondergaan. Zo werd het stadion klaargemaakt voor het WK voetbal van 1982. Dit is ook de meest ingrijpende renovatie geweest. De meest recente renovatie was in 2005. Toen kreeg het stadion dan ook de capaciteit die ze nu heeft. Inmiddels heeft Real Madrid nieuwe plannen ontwikkeld om het stadion te transformeren topt een moderne voetbaltempel. Dit gebeurde in 2014. In eerste instantie werden deze plannen afgekeurd, maar in 2016 ging de gemeente toch akkoord met opnieuw aangepaste plannen. Daarmee lijkt het stadion nog verzekerd van een lange geschiedenis die nog in de toekomst ligt.

Het stadion is twee keer het speelveld geweest tijdens een groot eindtornooi. In 1964 werden hier de eerste ronde en de finale van het toenmalige EK-voetbal gespeeld. Tijdens finale won Spanje van de Sovjet-Unie.
In 1982 werden hier tijdens het WK vier wedstrijden gespeeld. Dat waren drie wedstrijden in de tweede groepsfase en de finale waarin Italië te sterk was voor West-Duitsland en met 3-1 won.
Ook is in het stadion driemaal de finale van de Europacup I gespeeld. Daarvan moet de eerste de mooiste zijn geweest, want op 30 mei zagen 125.000 toeschouwers hoe Real Madrid op eigen veld Fiorentina wist te verslaan in de finale. Op 28 mei 1969 verloor Ajax zijn eerste finale hier van AC Milan en op 28 mei 1980 was het Nottingham Forest die Hamburger SV wist te verslaan met 1-0.

Real Madrid stadion tour
Het stadion van Real Madrid kan bezocht worden. Dit kan natuurlijk door een wedstrijd van de thuisclub bij te wonen en op te gaan in de ambiance van zo’n wedstrijd, maar ook is het mogelijk om een tour te boeken door het stadion. Zo kom je aan de randen van het veld, in de kleedkamers en kun je alle prijzen die de club heeft gewonnen in zijn lange historie van dichtbij bewonderen.

Daarnaast zijn er ook veel foto’s van memorabele gebeurtenissen van de club.
De tour is dus een alomvattende ervaring waarbij je het stadion en de catacomben bezoekt en tevens de twee musea aandoet.
Bijna het hele jaar door is het stadion geopend voor bezoek. Er zijn slechts twee dagen dat het stadion gesloten is. Dat is op 25 december en op 1 januari. Natuurlijk kunnen op wedstrijddagen de bezoekerstijden wel wat anders liggen dan op dagen dat er niet wordt gespeeld.

Normaal is het stadion van maandag tot en met zaterdag geopend van 10u00 tot 19u00 en op zondag van 10u30 tot 18u30.

Kaarten voor de stadiontour koop je het beste online zodat je zeker bent van toegang tot het stadion op de dag dat je er naartoe wilt.
Helaas is het stadion niet goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wellicht dat het nieuwe complex in de toekomst hier wel goed rekening mee zal houden. Om rolstoelgebruikers toch nog enigszins tegemoet te komen mogen zij gratis naar de bekerkamer en de duc-outs bezoeken.

Zo kom je bij het stadion
De beste manier om het stadion te bereiken is met de metro. Lijn 10 stopt aan metrohalte ‘Santiago Bernabéu’. Naast de metrolijn rijden er ook een aantal buslijnen naar het stadion. Toeristen gebruiken vaak de hop-on-hop-of toeristenbus om bij het stadion te komen. Een taxi is ook optie, maar deze zal budgettair wat hoger uitvallen.

Meer over het stadion van Real Madrid:
het stadion van Real Madrid


 

Madrid bezienswaardigheden Madrid voor beginners Madrid in één dag bijzondere plaatsen in Madrid Madrid tips