Madrid top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Madrid

Madrid top 10 / El Escorial

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

musea

Retiro Park

Koninklijk Paleis

Real Madrid stadion

Toledo

Templo de Debod

eten & drinken

bezienswaardigheden

straten & pleinen

El Escorial

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Madrid voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Madrid op de fiets
 
meer handige Madrid tips

MADRID TIP 10:  EL ESCORIAL

THet Escorial is een bezienswaardigheid net buiten Madrid, maar zeker de moeite van een uitstapje naar deze site waard. Het enorme abdijencomplex is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in n. Sinds 1984 prijkt dit prachtige complex dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex is dertien hectare groot en telt 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen en 4000 kamers. Probeer dan maar eens achter te komen waar er een raam of deur is opengebleven omdat het zo tocht. Ook is er zon 16 kilometer aan gangen aanwezig die via n van de 86 trapzalen te betreden zijn.

Enkele van de mooiste vertrekken zijn de crypte waar 26 leden van de koninklijke familie zijn bijgezet, de prachtige bibliotheek en nog vele andere vertrekken die zeer de moeite van het bezichtigen waard zijn. Ook de verschillende bouwwerken zijn erg indrukwekkend. Zo is het Escorial een complex dat een vierkant is van ongeveer 200 meter. Binnenin vind je hier een kerk met een prachtige koepel terwijl aan de andere kant het klooster is gesitueerd. Al met al is het een vrij megalomane maar ooh zo n mooie vertoning van architecturale schoonheid.
Ook de kunstverzameling heeft werken van een aantal van de grootste schilders uit die periode. Zo zijn er werken van Bosch, Titiaan, el Greco en vele Vlaamse primitieven.

Op deze pagina gaan we wat meer in verschillende aspecten van dit complex. Zo komt de geschiedenis aan bod, vertellen we hoe je El Escorial kunt bezoeken en ook gaan we in op Valle de Caidos dat werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. Ook dit monument is namelijk hier te vinden.

Geschiedenis
In 1562 begint Koning Felipe II met het verwerven van gronden op deze plek. Een jaar later werd de eerste steen gelegd terwijl de aanschaf van meer gronden op de site nog altijd doorgang had. Dit was voor de bouw van het klooster Escorial en de gronden eromheen werden in eerste instantie verworven voor het creren van een buffer van rust en het gebruik als jachtdomein. Ook werd er landbouw en veeteelt gedaan om de kloosterlingen te voorzien van een bepaalde mate van zelfredzaamheid. De laatste gronden werden verworven in 1595. In de loop der jaren werd het complex uitgebreid tot een koninklijk domein dat uiteindelijk de omvang kreeg van het gigantische complex zoals we dat nu kennen. Het Escorial is een monument dat moet herinneren aan de overwinning op de Nederlanden. En zo is het ook een stukje overlapping met de Nederlandse geschiedenis.

Escorial bezoeken
Zoals al aangegeven ligt Escorial niet in de Spaanse hoofdstad, maar zon veertig kilometer daarbuiten. Er zijn meerdere manieren om het complex te bereiken. Zo kun je er met de trein naartoe als je vertrek vanaf station Atocha in Madrid. De trein stopt in het nabijgelegen San Lorenzo de el Escorial. De buslijnen 664 en 661 rijden ook naar de werelderfgoedsite. Met de auto geraak je er via de A6 snelweg. Borden geven de locatie duidelijk aan. Naast deze optie vertrekken er ook georganiseerde reizen vanuit Madrid.
Je kunt hier een busreis met toegang tot het Escorial reserveren.

Het hele jaar door is het complex geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandag is de site gesloten. Alle openingsdagen opent het complex om 10u00 haar 1.200 deuren. Van oktober tot maart sluiten de poorten om 18u00. In de overige maanden is het complex open tot 20u00. Als je op eigen houtje naar het Escorial gaat dan is het absoluut aan te raden om vooraf via internet je entreetickets aan te schaffen. Op die manier kun je meteen naar binnen en voorkom je onnodig wachten.

Valle de los Cados
De Vallei van de gevallenen ligt ook op het domein van El Escorial. Dit is een monument dat werd opgericht na de Spaanse burgeroorlog. De bouw ervan begon in 1941 en het monument werd voltooid in 1959. Op de site liggen zon 46.000 slachtoffers begraven van de Spaanse burgeroorlog. Zelfs een aantal Republikeinen, wanneer zijn tenminste aantoonbaar katholiek waren. Hiermee is dit monument nog n van de duidelijk aanwezige sporen van de junta en dictator Franco. Tegelijkertijd is het ook heel indrukwekkend en zeker de moete van het bezichtigen waard. Ook het graf van Franco is hier te vinden. In de jongste jaren zijn er in Spanje een hoop straatnamen verdwenen en ook monumenten verwijderd die doen herinneren aan deze dictatuur. Dit symbool van het nationaalkatholicisme is dan ook een doorn in het oog voor de organisatie die toezicht houdt op de verwijdering van de verering van het Franco regime uit de straatbeelden. Tot op heden is de site nog bewaard gebleven en het is te hopen dat dit als een symbool uit de geschiedenis gezien kan worden zonder dat daar een verenig aan gekoppeld is.

Meer over het Escorial:
wikipedia

 

Madrid bezienswaardigheden Madrid voor beginners Madrid in n dag bijzondere plaatsen in Madrid Madrid tips