Madrid top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Madrid

Madrid top 10 / bezienswaardigheden

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

musea

Retiro Park

Koninklijk Paleis

Real Madrid stadion

Toledo

Templo de Debod

eten & drinken

bezienswaardigheden

straten & pleinen

El Escorial

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Madrid voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Madrid op de fiets
 
meer handige Madrid tips

MADRID TIP 8:  BEZIENSWAARDIGHEDEN

In een grote stad als Madrid is veel te zien en te doen. Je kunt je hier gemakkelijk een paar dagen zoet houden met musea, shoppen, uitgaan en de verschillende bezienswaardigheden die de stad telt. Een aantal van deze bezienswaardigheden heeft elders op deze site al een plekje gekregen als één van onze tien tips voor Madrid, zoals de Templo de Debod, het Palacio Real, het Retiro Park en het stadion van Real Madrid. Ook de vele musea die Madrid telt hebben een eigen pagina gekregen waarop wij de volgens ons belangrijkste musea van Madrid beschrijven.

Op deze pagina laten we je kennismaken met een aantal andere bezienswaardigheden in Madrid die je zou kunnen gaan bewonderen. Vergeet vooral niet dat niets moet en alles mag. Een stedentrip moet vooral gebaseerd zijn op persoonlijke interesses en niet op wat een ander je voorschrijft van wat je absoluut zou moeten zien en doen tijdens een reis.

Puerta de Alcalá
De poort van Alcalá, zoals we ‘Puerta de Alcalá’ het beste kunnen vertalen uit het Spaans is een poortgebouw dat je kunt vinden in de buurt van de hoofdingang van Park Retiro. De poort is opgebouwd in neoklassieke stijl en werd in gebruik genomen in 1778. Toen was Madrid nog omring door stadsmuren en had de poort dan ook echt de functie als toegang tot de stad. Tegenwoordig is de prachtige poort alleen nog een object met monumentale waarde. Sinds het verdwijnen van de stadsmuren had de poort geen functie meer als toegang tot de stad.

Catedral de Nuestra Señora de la Almudena
De Kathedraal van Madrid, ook wel bekend onder de naam ‘Catedral de Nuestra Señora de la Almudena’ is een relatief jonge kerk die werd geopend in 1883. De plannen voor de kathedraal stammen echter al uit de zestiende eeuw. In eerste instantie zou de kathedraal worden gebouwd in Gotische stijl, maar vanwege het nabijgelegen paleis werd hier de Neoklassieke stijl gehanteerd. De kerk heeft een aantal prachtige elementen zowel aan de binnen- als buitenzijde van het gebouw. Zo heeft de koepel een prachtige plafondbeschildering met helderblauwe kleurtinten. Aan de buitenzijde vallen de klokkentorens op en binnen in de kathedraal is ook een prachtig orgel en een crypte met mooie solide pilaren. Ook de schildering van het plafond in de hoofdgang van de kerk is erg mooi.

Torres KIO
Naast dat Madrid rijk is aan klassieke architectuur, zijn er ook een aantal moderne architecturale gebouwen die zeker wat aandacht mogen hebben. De KIO Torens behoren hier zeker toe. Zij werden gebouwd tussen 1989 en 1996 en opvallend is de bewuste scheve vorm van de twee torens die zo als ware een poort vormen. De torens staan dan ook bekend onder de naam ‘Poort van Europa’ De originele naam van de torens is te danken aan het bedrijf KIO dat hier lang kantoor hield. Uiteindelijk is de toren verkocht en tegenwoordig is het onderkomen van de bedrijven Banka en Realia.

Real Basilica de San Francisco el Grande
Alleen al voor de prachtige schildering op het plafond van de koepel in deze basiliek is een bezoek aan deze bezienswaardigheid de moeite waard. De kerk zelf is opgebouwd in neoklassieke stijl en dateert uit 1760. De Basiliek werd gebouwd op een plaats waar eerder een Franciscaans klooster was. De kerk heeft een merkwaardige geschiedenis. Zo is het naast kerkgebouw ook een kazerne en een pantheon geweest. De koepel is de grootste van Spanje met een diameter van 33 meter. Alleen die van de basiliek van Sint-Pieter in Rome is groter. De buitenzijde van het gebouw is al heel karakteristiek, maar aan de binnenzijde kom je in een oase van verfijnde schoonheid. Dit mede door de mooie fresco’s op het plafond van de koepel, maar ook door andere elementen van het rijkelijke interieur.

Las Ventas
Spanje staat bekend om zijn traditie van stierengevechten. In Madrid is dat al niet anders en de bekendste arena hier is ongetwijfeld Las Ventas. Deze arena stamt uit 1931 en heeft 25.000 zitplaatsen. De arena is er gekomen omdat zijn voorganger vanwege de populariteit van de stierengevechten aan het begin dan de twintigste eeuw niet aan kon. Opvallend is de Moorse stijl van het gebouw. De elementen aan het gebouw zijn mooi en daarom is zeker de moeite waard om het gebouw te bezichtigen. Nog altijd worden er stierengevechten georganiseerd, maar mocht je hier begrijpelijkerwijs niet voor openstaan, dan kun je het gebouw bezoeken op momenten dat het geen dienstdoet waarvoor ze gebouwd is. Het is er nu eenmaal toch en door zijn aparte architectuur zeker de moeite waard. Leuk detail is trouwens dat er een ziekenboeg aanwezig is, compleet met operatiekamer om een eventueel verwondde toreador te verzorgen met de eerst medische hulp. Helaas is er geen dierenarts aanwezig die de stieren weer opkalefatert.

Real Jardín Botánico
De koninklijke botanische tuin in Madrid is er één die zeker een bezoek waard is. De tuin dateert uit 1755 en werd in opdracht van koning Ferdinand VI aangelegd. Eerst werd de tuin op een nadere locatie gerealiseerd en Karel III heeft de tuin in 1781 laten verhuizen naar zijn huidige locatie. Zeker in die periode moet dat een proefstuk geweest zijn. De tuin groeide uit tot een collectie van wel 10.000 soorten en daarna mede door een aantal voorvallen raakte de tuin in vergetelheid en verval. In 1857 werd de tuin nieuw leven ingeblazen met onder anderen een nieuwe serre en een flinke opfrisbeurt. In de negentiende eeuw heeft de tuin nog wel wat hectares moeten afgeven, maar nog altijd bleef het een mooie botanische tuin. Tegenwoordig kun je er ruim 90.000 bloemen en planten bewonderen en ook nog eens 1.500 bomen. Daarmee is het een ‘tuin der lusten’ om naar even binnen de thematiek van Madrid te blijven.

El Rastro
Elke zondagochtend kunnen de liefhebbers van uiteenlopende koopjes terecht op de vlooienmarkt van El Rastro. Je moet er wel op tijd bij zijn om de krenten uit de pap te halen, maar toch is zo’n vlooienmarkt een centrum van activiteiten en gezelligheid. Daarmee is het een leuke ervaring om over deze markt te lopen. Spullen die je hier kunt kopen zijn boeken, antiek, lederwaren, speelgoed, souvenirs en nog veel meer.
Er Rastro is een hele leuke vlooienmarkt om overheen te struinen. Dit vooral omdat ook veel lokale mensen hier graag komen waarmee je dan af en toe contact kunt leggen. Let wel op, want soms zijn de contacten ongewenst en ben je ineens je telefoon, camera of portemonnee kwijt. Dat zou toch een domper zijn.

Meer over bezienswaardigheden in Madrid:
Madrid bezienswaardigheden top 10
Madrid bezienswaardigheden


 

Madrid bezienswaardigheden Madrid voor beginners Madrid in één dag bijzondere plaatsen in Madrid Madrid tips